EFIKASNO I PRIMJENJIVO I DANAS: Evo kako su u staroj Atini postupali sa najbogatijim ljudima!

Prvo demokratsko uređenje formirano je u Atini i kao takvo je u istoriji poznato kao svijetli primjer upravljanja državom

Iako je po mnogo čemu ova “demokratija” različita od onoga što danas podrazumijevamo pod tim pojmom, bilo je u njoj i nekih običaja na kojima savremeno društvo može samo da joj zavidi.

Atinsko shvatanje demokratije iz perspektive savremene državne uprave izgleda nevjerovatno čudno, ali ima i običaja iz kojih bismo mogli da učimo.

Uzmimo na primjer, ideju poreza. On zapravo – nije postojao! Bar, ne za sve!

Građani, državi u normalnim okolnostima ne bi davali novac. Glavni izvor prihoda bila je carina, a oporezivani su isključivo stranci i najbogatiji građani Atine.

Najprije je državni budžet bio servisiran od strane 1200 najbogatijih ljudi, da bi kasnije njihov broj bio sveden na 300. Za mnoge od njih, bila je čast da finansiraju svoju državu, a neki su to radili zbog prestiža i društvenog ugleda.

Ovo “dobrovoljno oporezivanje” zvalo se “liturgija”. Ta riječ, koju danas uglavnom povezujemo sa crkvom, zapravo označava “javnu službu” ili “rad za narod”.

U slučaju da je Atini bilo potrebno sređivanje ili zidanje nekog novog objekta, država je pozivala najbogatije. Od njih se očekivalo ne samo da plate troškove, nego i da nadziru radove.

Biti ktitor bila je velika čast, pa su mnogi davali i više nego što se tražilo kako bi se istakli ne samo među običnim narodom, nego i među elitom.

Jedni su dobrovoljno pomagali, druge je država primoravala. Bogati Atinjani koji nisu željeli da učestvuju rizikovali su javni linč i progon.

Mnoge građevine u antičkoj Grčki su nastale na ovaj način. Radove na Akropolju, a sumnja se i sam Partenon, takođe su finansirali bogati Grci.

Izvor: istorijskizabavnik.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti