Drevni Nabatejci tehnološki su bili neshvatljivo napredni

Nabatejci, savez arapskih nomadskih plemena koji je u šestom stoljeću prije nove ere zaposjeo područje oko Sinajskog poluostrva te uz obalu Crvenoga mora, velika su zagonetka za arheologe.

U drugom stoljeću, utemeljili su državu s glavnim gradom Petrom, koji postaje stjecište karavanskih putova. Kontrolišući trgovačke rute prema južnoj Arabiji, ostvarili su veliku privrednu i političku moć, a mnogi stari narodi bojali su ih se koliko su ih i prezirali.

Diodor, grčki istoričar iz prvog stoljeća prije nove ere, opisao ih je sljedećim, nimalo laskavim riječima: “Živjeli su razbojničkim životom i često pljačkali susjedne zemlje. Nisu uzgajali voćke ni pili vino, a nisu niti gradili kuće. Ako je neko prekršio zadnje pravilo, bio je kažnjavan smrću. Premda su i mnoga druga arapska plemena koristila pustinju, sva su ih daleko premašili bogatstvom.”

Bila je to nepravedno stroga ocjena. Nabatejci nipošto nisu bili barbari – štaviše, tehnološki su bili neshvatljivo napredni. Složeni sistem navodnjavanja, koji su koristili u poljoprivredi, danas je predmet proučavanja naučnika sa Univerziteta u Jeruzalemu. Kako su živjeli u području ekstremno suhe klime, dragocjene oborine prikupljali su u okolini, dovodeći vodu na polja dugačkim kanalima. Kišnicu su na zemlju tjerali i principom slobodnog pada.

Osim začinima, trgovali su grudvama katrana, koji se dizao na površinu Mrtvog mora. U prvom redu su ga izvozili u u Egipat, gdje je korišten u postupku balzamovanja. Način nabatejske gradnje uisitinu je bio specifičan, teško shvatljiv – gradove su doslovce urezivali u stijene!

O Nabatejcima i njihovoj bogatoj ali relativno kratkotrajnoj državi ne zna se puno, budući da iza njih nisu ostali značajniji pisani tragovi. U vrijeme vojskovođe Gneja Pompeja, postali su rimski vazali, a njihova država prestala je postojati 106. godine, za Trajanove vladavine.

Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti