DREVNE MISTERIJE: 5 istorijskih tajni koje nikada nećemo moći objasniti

Iako su mnoge tajne iz istorije, zahvaljujući sve boljoj i dostupnijoj tehnologiji, otkrivene, postoje neke koji stručnjaci jednostavno ne mogu dokučiti, koliko god da se trudili. U nastavku donosimo pet neobjašnjivih istorijskih tajni na koje odgovora – NEMA, i baš niko ih na ovom svijetu ne može ničime objasniti.

1. Kako su izgledali stari Egipćani?

O narodu koji je živio u dolini Nila danas znamo gotovo sve, dešifrovali smo njihovo pismo, znamo njihove vladare, znamo istoriju njihove civilizacije …

Jedino što ne znamo je ko su oni zapravo bili, tačnije, kojoj su rasi pripadali i kako su stvarno izgledali.

Većina ljudi zamišlja da su stari Egipćani izgledali kao stanovnici Bliskog istoka, budući da su tako prikazani u filmovima. Međutim, takav izgled su poprimili tek nakon perzijskog osvajanja Egipta, hiljadama godina nakon smrti graditelja piramida.

Grčki izvori ih opisuju kao ljude “tamne kože” i “kovrdžave kose”, ali čini se da je ono od čega bi naučnici trebali početi jeste činjenica da Egipćani najvjerovatnije vode porijeklo iz Afrike, gdje se Egipat zapravo i nalazi.

2. Divovske glave u Srednjoj Americi

Naučnici nemaju objašnjenje čemu su služile ogromne kamene glave s kacigama koje su u Srednjoj Americi napravili Olmeci, preci poznatijih Inka, Maja i Asteka.

Glave su napravljene iz vulkanskog bazalta, udaljenog 130 kilometara od mjesta na kojem je narod živio. Svaka glava teška je skoro 20 tona, a u vrijeme njihove civilizacije točak još nije bio izmišljen. Ostaje pitanje kako su onda, na paklenim temperaturama, uspjeli dovući ovo ogromno kamenje kroz džunglu u kojoj opasnost vreba na svakom koraku?

3. Misteriozne kineske pećine, djelo ljudskih ruku

Godine 1992. stanovnik jednog kineskog sela u blizini Šangaja udružio se sa komšijama kako bi kupio pumpu za vodu i ispraznio ribnjak da bi provjerio je li stvarno riječ o ribnjaku, ili poplavljenom ulazu u drevnu pećinu. Pokazalo se da je riječ o 2.000 godina staroj mreži od 36 skrivenih prostorija iz ranog perioda kineske dinastije Han.

Do sada još nije otkriven dokument o izgradnji ili svrsi tih pećina, što je vrlo neobično, s obzirom na to da se zna da su stari Kinezi bili revni hroničari.

Iz nepoznatih razloga, ogroman i vrlo skup projekat bio je velika tajna sve dok slučajno nije otkriven početkom 90-ih godina prošlog vijeka.

4. Jedno od najvažnijih pisma u ljudskoj istoriji nije dešifrovano

Mala civilizacija koja je živjela na teritoriji današnje Toskane izmislila je akvadukte, urbanizam, kanalizaciju, mostove i metalurgiju, zapravo sve ono što se nepravedno pripisuje Rimu. Etrurci su bili jedna od najvažnijih i najuticajnijih civilizacija u istoriji, no da otkrijemo sve njihove tajne, postoji jedan problem – nikada niko nije uspio dešifrovati njihovo pismo. Iako postoji obilje dokumenata na njihovom jeziku, nijedan od njih nikada nije prevela nijedna druga civilizacija.

5. ‘Narodi s mora’: Uništili su doslovno svaki značajniji grad u antičko doba, a mi nemamo pojma o tome ko su ustvari bili

13. vijek prije nove ere bio je jako teško razdoblje za narode koji su živjeli u Sredozemlju. Velika carstva tog doba nakon dugotrajnog zlatnog doba počela su propadati. Osim toga, probleme im je zadala i ogromna vojska barbarskih naroda koja se pojavila niotkuda i spaljivala njihove gradove do temelja.

Nazivamo ih “Narodima s mora”, ali je istina da ni dan-danas nemamo pojma o tome ko su oni zapravo bili.

Prema nekim pretpostavkama, oni su porijeklom iz Evrope, s Balkana, iz Male Azije …

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti