DOKTOR JE NA ULTRAZVUKU PRIMIJETIO NEŠTO ČUDNO NA BEBI: Uskoro su saznali da u njoj živi nešto nevjerovatno!

“Rekao sam to majci, a ona je ponavljala: ‘Ne doktore, to je nemoguće’ “

uz1

U tijelu malene Icamare rasla je njena sestra bliznakinja, a ljekar je to uočio tokom ultrazvuka, dok je djevojčica još bila u stomaku svoje majke Monike Vege (33).

Bilo je sličnih slučajeva u zadnje vrijeme u Indiji, Indoneziji i Singapuru. Ali ovaj je bio poseban po tome što je ‘fetus-in-fetu’ identifikovan još tokom trudnoće, prije nego je dijete došlo na svijet, rekao je dr. Migel Para-Savedra.

Opstetričar, koji je Moniku poslao kod dr. Migela Para-Savedra, mislio je da nerođena beba ima nekakvu cistu, ali prevario se. Bilo je to sićušno, napola razvijeno tijelo bez srca i mozga u bebinom abdomenu, nešto što se događa vrlo rijetko, otprilike u jednom naspram pola miliona rođenja.

Majku Moniku je dr. Para-Savedra prvi put vidio kada je bila u 35. sedmici trudnoće. Odmah ju je pregledao kolor doplerom i 3D/4D ultrazvučnim snimanjem.

Ono što je vidio šokiralo ga je. U bebi je vidio prostor ispunjen tečnošću u kojoj je bilo minijaturno dijete. Ono se zasebnom pupčanom vrpcom opskrbljivalo krvlju, a pupčana vrpca završavala je na crijevu većeg blizanca, tj, malene Icamare.

– Rekao sam to majci, a ona je ponavljala: ‘Ne doktore, to je nemoguće’. Pojasnio sam joj korak po korak o čemu se radi i razumjela je – ispričao je ovaj ljekar.

Dvije sedmice kasnije ovaj ljekar je odlučio da porodi Moniku carskim rezom, bilo je to 22. februara. Njena beba tada je težila nešto više od tri kilograma, blizanakinja u njoj je rasla i postojala je opasnost da će joj zgnječiti unutarašnje organe i tako ih oštetiti.

Dan kasnije su malenu Icamaru podvrgnuli laparoskopskoj operaciji kako bi bliznakinju izvadili iz njenog tijela.

– Bila je dugačka gotovo pet centimetara i težila 14 grama. Imala je nedovoljno razvijenu, zakržljalu glavu i udove, ali nije imala mozak i srce. Umrla je kada smo joj prerezali pupčanu vrpcu – objasnio je dr. Migel Para-Savedra nakon zahvata i dodao da se radilo o blizanakinji nastaloj iz iste ćelije, jednojajčanoj blizanki.

Kada se manji blizanac hrani pričvršćen na tijelo većeg, kao u ovom slučaju, to se u medicinskoj literaturi naziva – heteropagus ili parazitski blizanac.

– Fetus-in-fetu se ponekad pogrešno dijagnostikuje kao teratom, tumor koji može da sadrži kosti, mišićno tkivo i kosu. Tada se sprovodi poređenje DNK, ali nema sumnje da su ovo dvoje identični blizanci iz iste jajne ćelije. Icamara je dobro, ima mali ožiljak na trbuhu, ali sada je normalna beba, osim što cijeli svijet govori o njoj – dodao je ljekar.

Neki parazitski blizanci rađaju se spojeni spolja na zdravog blizanca, a ponekad se događa i da su djelimično u tijelu zdravog blizanca, a dijelom van njega.

Ljekar kaže da se fetus-in-fetu pojavljuje brzo nakon začeća, nakon 17 dana trudnoće kada se embrion spljošti poput diska, a potom se savije u sebe kako bi formirao izduženi fetus. Ponekad se dogodi, kao u slučaju ove djevojčice, da se jedan embrion omota oko drugog, manjeg.

Bilo je slučajeva kada su ljudi u sebi nosili parazitskog blizanca godinama, a toga nisu bili svjesni. Prije četiri godine zabilježen je slučaj Britanke koja je živjela na Kipru. Završila je na operacijskom stolu zbog ‘tumora’ velikog oko deset centimetara koji se nalazio na jajniku.

Međutim, kada ju je hirurg otvorio, imao je šta da vide- maleno biće s djelimično formiranim licem na kojemu je bilo oko, zub i crna kosa. Bila je to parazitska blizanaknja koju je nosila u sebi još dok je bila u majčinom trbuhu.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti