COVID pasoš: Koje zemlje će ga uvesti i kada

Sve je jasnije da će se u skorijoj budućnosti od međunarodnih putnika tražiti neka vrsta pasoša ili potvrde o vakcinisanju, a sve veći broj zemalja stoji iza te ideje, prenosi Forbes.

Takva vrsta dokumenta omogućila bi zemljama da putnike nakon ulaska oslobode karantene ili testiranja na koronavirus.

Iako vlada Sjedinjenih Država još nije ukazala podršku covid-pasošu, postoje znakovi da razmišlja o njoj. Prvog dana mandata predsjednik Biden otkrio je svoju nacionalnu strategiju za borbu protiv pandemije sa sedam ciljeva usmjerenih na njezino okončanje. U izvještaju se nalazi smjernica za više vladinih agencija da zajedno rade na “procjeni izvedivosti” povezivanja vakcinisanja s međunarodnim potvrdama o vakcinisanju i njihove elektronske verzije.

A tokom posljednjih nekoliko sedmica u Evropi je moguće uvođenje potvrde o vakcinisanju, ili bilo čega što bi se moglo smatrati ‘covid-pasošom’, što je podiglo prašinu.

Uslov za putovanja?

Ujedinjeno Kraljevstvo priprema sistem potvrde o vakcinisanju koji bi vakcinisanim građanima omogućio putovanje u inostranstvo ovog ljeta, saopštio je prije nekoliko dana London Times. Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je za BBC da “nije neuobičajena praksa” da države zahtijevaju dokumentaciju o vakcinisanjima i da će vlada Velike Britanije na tome sarađivati ​​s međunarodnim partnerima.

Ursula von der Leyen, predsjednica EK-a, rekla je da podržava stvaranje zajedničkog certifikata o vakciisanju uspostavljenog od EU-a koji države članice mogu izdati svojim građanima. Von der Leyen je sugerisala da bi takva potvrda trebala biti “medicinski uslov”.

Dok čekaju da potvrda postane dostupna za cijelu Evropsku uniju, neke države članice već izdaju ili će uskoro izdavati vlastite potvrde građanima koji su vakcinisani protiv koronavirusa.

Island već izdao covid-pasoše, mnoge zemlje najavile izdavanje

Island je 21. januara postao prva evropska zemlja koja je izdala potvrde o vakcinisanju protiv koronavirusa građanima koji su primili dvije doze vakcine. Island će priznati slične potvrde izdane iz bilo koje zemlje EU-a ili šengenske zemlje.

Prošle sedmice su dvije druge nordijske zemlje, Danska i Švedska, najavile da će takođe izdavati digitalne pasoše koje građanima ne samo da će omogućiti putovanje, već i boravak u restoranima te prisutnost na velikim događajima poput koncerata i festivala.

“To će biti dodatni pasoš koju ćete moći imati na svom mobilnom telefonu i koji dokumentuje da ste vakcinisani”, rekao je danski ministar finansija Morten Boedskov. Švedski ministar za digitalni razvoj Anders Ygeman rekao je da se njegova zemlja nada da će izdati svoje prve elektronske certifikate u junu.

Španija, Portugal, Poljska su takođe okrenuti prema ideji covid-pasoša.

‘Pametna žuta knjižica’

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) takođe radi na rješenju za potvrde o vakcinisanju koje se mogu uvesti na globalnoj razini. Stav WHO-a je da bi covid-pasoši bili poboljšanje u odnosu na trenutne protokole testiranja Covida-19 i takozvane pasoše imuniteta, koji potvrđuju da se neko oporavio od bolesti i da ima antigene.

Od oktobra WHO sarađuje s Estonijom na razvoju digitalnog certifikata o vakcinisanju koristeći blockchain tehnologiju koju nazivaju “pametnom žutom knjižicom”, izvijestio je ranije Reuters. “Pametnu žutu knjižicu” može se protumačiti kao igru riječi kojom 21. vijek pozdravlja tradicionalno papirnato Međunarodno uvjerenje o vakcinisanju, poznatije kao “žuta knjižica”, koji je decenijama pružalo svjetskim putnicima analogni dokaz da su vakcinisani protiv žute groznice.

Izvor: vitez.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti