CHOLULA, MEKSIKO – TAJNA SKRIVANA VIJEKOVIMA: Mislili su da je ovo samo planina, a onda su otkrili veličanstvenu građevinu

Iako je znatno širi od čuvene Keopsove piramide u Gizi i vjeruje se da je po zapremini nenadmašan među piramidama, dugo niko nije shvatao da se veličanstveni hram u Choluli krije ispod guste džungle.

Kada je Hernán Cortés sa hiljadama vojnika umarširao u današnju Pueblu, stradala su mnoga sveta mjesta urođenika. Samo 12. oktobra 1519. godine, za tri sata je poginulo tri hiljade ljudi, a brojni hramovi su poharani, dok su mnoge od astečkih piramida (stručnjaci vjeruju da su stanovnici ovog mjesta imali po jednu za svaki dan u godini) nestale u plamenu.

Kako je vrijeme proticalo, sve više kolonizatora naseljavalo je ovaj prostor, pa tako danas Cholula ima po jednu crkvu za svaki dan u godini – čak 365 građevina, a kruna je Crkva Gospe od zdravlja, koja se nalazi na vrhu formacije za koju su doseljenici vjerovali da je planina. A ona je mnogo, mnogo više od toga.

Ispod ove male, ali prelijepe crkve, drveća, gustog žbunja i tla nalazi se ogromna, drevna i veličanstvena piramida. Široka 450 metara i visoka između 55 i 66 metara, sa zapreminom od čak 4,45 miliona kubnih metara, ona je najveća piramida na svijetu, sudeći po Ginisovoj knjizi rekorda, iako je Keopsova piramida viša. I ne samo to, riječ je o građevini najveće zapremine koja je ikada sagrađena.

Uprkos njenoj veličini, malo se zna o ranoj istoriji Velike piramide u Choluli. Vjeruje se da je njena izgradnja započeta oko 300. godine prije naše ere, a sudeći po mitu, njene arhitekte bili su džinovi. Ipak, naučnici su doznali ponešto o ovim drevnim graditeljima: David Carballo, arheolog Univerziteta u Bostonu, tvrdi da su oni došli iz različitih krajeva i da je piramida djelo nastalo pod uticajem različitih kultura.

Kako je moguće da je tajna Velike piramide tako dugo ostala skrivena?

BBC prenosi interesantnu legendu o građevini u Choluli. Naime, vjeruje se da je lokalno stanovništvo, kada je doznalo da Španci stižu, prekrilo Veliku piramidu zemljom ne bi li je zaštitilo. Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da je građevina prekrivena sasvim slučajno, zahvaljujući silama prirode.

Naime, opeka od koje je piramida napravljena nastala je miješanjem blata s materijalima poput pijeska i slame te se potom stvrdnula na suncu. Spoljne cigle su dodatno prekrivene zemljom, a vjeruje se da su, u vrijeme kada je Cholula, drugi najveći grad u doba Asteka, bila na vrhuncu – na hram slijetali crveni, crni i žuti insekti. U suhim klimama, cigle od blata su izuzetno izdržljive i mogu da potraju hiljadama godina, ali u vlažnom Meksiku su one izuzetno pogodno tlo za razvoj biljaka. Otud gusta džungla.

Nakon što je otkriveno da se u planini ispod crkve krije astečki hram, stručnjaci su omogućili ljubiteljima ove fascinantne kulture da zavire i u ovaj djelić slavne prošlosti mezoameričkih naroda. Danas možemo istražiti tajne Velike piramide u Choluli mrežom tunela koji su izgrađeni početkom XX vijeka. Tako se oko 500 godina nakon dolaska kolonizatora piramida susreće s novom invazijom: radoznalim turistima.

Izvor: magazin.ba/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti