BREAKING: Pronađena MEGABOMBA iz Drugog svjetskog rata, saobraćaj obustavljen, evakuisano stanovništvo

Oko 500 kilograma teška bomba iz 2. svjetskog rata bit će danas uklonjena iz njemačkog grada Frankfurta nakon višednevnog planiranja cijele akcije te evakuacije preko 16.000 stanovnika tog dijela grada, koja će trajati skoro cijeli dan.

bomb1

Neeksplodirana bomba američkog je porijekla i otkrivena je tokom građevinskih radova. Vlasti su uspostavile evakuacijsku zonu oko cijelog područja što uključuje i sjedište Evropske centralne banke i više bolnica.

I frankfurtski zoološki vrt bit će u nedjelju zatvoren. Oko 16.500 ljudi trebalo je napustiti svoje domove prije 8 sati ujutro. Kada policija osigura da nikoga nema u tom području, stručnjaci će početi s postupkom deaktiviranja bombe. Očekuje se da s poslom započnu oko 12 sati, a sve bi trebalo završiti do 18 sati.

Frankfurtski vatrogasci dobro su obučeni za operacije uklanjanja bombi. U septembru 2017. 65.000 stanovnika bilo je evakuisano zbog britanske megabombe teške 1,8 tona, koju je trebalo ukloniti.

Uklanjanje bombe izazvat će i poremećaje u gradskom saobraćaju jer su ulice u tom dijelu grada zatvorene, a vozovi i autobusi bili su prisiljeni promijeniti uobičajene rute.

Izvor: novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti