Boca sa vodom koja se sama puni pretvarajući vlagu iz zraka u vodu za piće

Student industrijskog dizajna na Univerzitetu primijenjenih umjetnosti u Beču izumio je bocu za vodu koja se sama puni, a dizajnirana je za korištenje na biciklu.

Kristof Retezare je svoj izum nazvao Fontus. To je posebna boca koja prikuplja vlagu koja se nalazi u zraku, zatim je kondenzuje i sprema kao pitku vodu. Fontus pokreću solarne ćelije, a omogućuje kondenzovanje do pola litre pitke vode za sat vremena uz prave klimatske uslove.

Ovaj izum je ušao u finale James Dyson Award 2014, međunarodnog takmičenja u dizajnu.

Kako bi se postigla kondenzacija, vrući vlažni zrak se mora ohladiti. Uređaj ima mali hladnjak instaliran u centru pod nazivom Peltijeov Element. Ovaj hladnjak je podijeljen na dva dijela: kada ga napaja elektricitet, gornja strana se hladi, a donja strana se zagrijava. Što se više hladi donja vruća strana, sve hladnija postaje gornja strana. Kao posljedica toga, ove dvije strane se izoliraju i odvajaju jedna od druge.

Zrak ulazi u donju komoru velikom brzinom, kada se biciklo kreće naprijed i pri tome hladi vruću stranu.

Kondenzovana struktura u ovom zatvorenom sistemu predstavlja najveću površinu. To takođe stvara i veliku površinu za kondenzaciju. Kapljice zatim teku kroz cijev i ulaze u bocu.

boca

boca1

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti