Baronesa Arminka Helić: Savjetnica britanskog ministra vanjskih poslova

Arminku Helić, britanska kraljica Elizabeta II imenovala je za britansku baronesu. Inače, ova Bosanka je savjetnica ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea. Prilikom posjete Haguea BiH, Arminka Helić je bila u njegovom prisustvu, a ovu specijalnu savjetnicu i zamjenicu šefa kabineta ovog visokog britanskog zvaničnika u Londonu smatraju veoma utjecajnom što je tituala baronese i dokazala.

Kako je navedeno u obrazloženju britanske kraljice, Helić se radeći u britanskoj Vladi istakla kao vodeći savjetnik vlade o sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima. Utjecajni britanski mediji često napominju kako je Helić, inače vanjskopolitički stručnjak i član Konzervativne stranke Velike Britanije, iznimno utjecajna kod Haguea. Ona je bila i vođa Izbornog štaba Williama Haguea, a već godinama je u britanskoj Konzervativnoj stranci. Inače, Helić je završila studij na Oxfordu, a u Veliku Britaniju stigla je tokom agresije na BiH u devedesetima. „The Telegraph” je Helić nedavno svrstao među 100 najutjecajnijih ljudi u Konzervativnoj stranci i među utjecajnim ljudima uopće u britanskoj politici. Također, tamošnji mediji tvrde da se stavovi Arminke Helić često mogu prepoznati u istupima britanskog šefa dipomatije, te da se oni “nad njim nadvijaju poput sjenke”.

Navodno je zbog Helić Hague promijenio i stavove u vezi s Izraelom. Dr. Arminka Helić je kćerka Džemke i Rasima Helića iz Gračanice, jedne od općina u Tuzlanskom kantonu. Arminka ima četiri sestre koje žive u Tuzlanskom kantonu i sve su napravile uspješne karijere. Jedna od njih je ugledna tuzlanska sutkinja Vildana Helić. Takođe, jedna od Arminkinih sestara je i ugledna profesorica dr. Nizama Salihefendić, koja predaje na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Integralni članak pročitajte na: http://tuzla.danas.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti