Bacite čeznutljiv pogled u najskuplje privatne avione na svijetu

Dok će većini nas biti sasvim dovoljna ekonomska klasa nekog omanjeg putničkog aviončića ili možda sjedenje do pilota u turbulentnoj Cessni, oni koji sebi mnogu priuštiti privatne avione najviše klase zaista znaju uživati u slobodi putovanja te neviđenom komforu i luksuzu koji im je ponuđen. Možda je vrijeme da razmislimo o prenamjeni onog životnog osiguranja gospodo!

Boeing 747-8 – cijena 617 miliona dolara

avi1

avi2

avi3

Vlasnik ove leteće krstarice je nepoznat. No, ono što je poznato je da se radi o najdužem avionu ikad proizvedenom te da je interijer nešto čega se mogu posramiti i mnogi zemaljski mu pandani. Ogromne spavaće sobe, konferencijska mjesta, saloni, uredi te veliko ulazno predsoblje sa stepeništem.

Airbus A340-300 – cijena 350-450 miliona dolara

avi4

avi5

Ovo je jedini privatni avion u Rusiji koji je veći i od Putinovog privatnog aviona. Vlasnik je najbogatiji Rus, milijarder Alisher Usamanov. Iako je avion kupljen za svega 200 miliona dolara potpuna promjena interijera praktički je udvostručila njegovu vrijednost.

Airbus A380 – cijena 400 miliona dolara

avi6

avi7

avi8

Iako je ova ogromna leteća životinja najveći putnički avion na svijetu, bio je jedva dovoljan za prohtjeve svog vlasnika Saudijskog princa Alwaleeda bin Talala. Naime, on je izbacio sva sjedišta iz aviona kako bi, između ostalog, ugradio garažu, lift, koncertnu dvoranu i tursko kupatilo.

Boeing 757 – cijena 100 miliona dolara

avi9

avi10

Najjeftiniji na ovom popisu je takozvani “Trump Force One” koji je aktuelni američki predsjednik 2011. godine kupio od suosnivača Microsofta Paula Allena. Ima Rolls-Royce RB211 turbofan motore te je jedan od najjačih aviona te klase a među pilotima je poznat i kao najteži za letenje, odnosno najteži za ukroćivanje njegove snage. Možda je takav avion zaista prijeko potreban aktuelnom predsjedniku da ga lakše vozi kroz ova turbulentna vremena.

Izvor: gentleman.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti