Arktik GORI: Iz svemira se vidi na stotine ogromnih požara – upozorenja stručnjaka ignorisana (FOTO)

U više navrata su naučnici upozoravali ljude da se područje Arktika inače zagrijava dosta brže u odnosu na ostatak planete, ali kao i na sva druga upozorenja kada je u pitanju globalno zagrijavanje, ni na ovo se nije obratilo dovoljno pažnje.

arktik2

Poslije najtoplijeg zadnjeg mjerenja temperature na planeti, u zadnjih mjesec dana, Arktik doslovno gori i to cijelim područjem od Grenlanda preko Sibira i do Aljaske.

Naime, ogromni požari i oblaci dima su prekrivli sjevernu hemisferu naše planete, a požari su dosad stvorili 55 megatona CO. Neki od požara su manji, ali prema informacijama koje je prenio Guardian, jedan požar u Kanadi, koji je gorio u državi Alberta je bio veći od 300.000 fudbalskih terena, pri čemu se ne misli na više spojenih požara, nego na samo jedan od brojnih koji ovih dana haraju ovim područjem.

Ovi požari bi mogli u svakom slučaju da ubrzaju klimatske promjene, a isto tako oslobode i brojne štetne zagađivače vazduha, što neće proći bez posljedica po našu planetu. Oblaci dima su zahvatili dosad 11 od ukupno 59 regija u Rusiji, te kvare kvalitetu vazduha ovih regija.

Ono što najviše zabrinjava stručnjake, jeste što u ovim područjima gori treset, talog koji nastaje razgradnjom mahovina, trave i stabala u močvarnim i prije svega vlažnim područjima. On je izvor goriva, te predstavlja najveće prirodno skladište CO2 na planeti, a za svaki hektar zapaljenog tresetišta, u vazduh se emituje oko 200 tona CO2. Jedan prosječni automobil u toku godine dana ispusti samo 5 tona CO2.

Izvor: magazindan.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti