Arheolozi otkrili posmrtne ostatke Bude? U 1000 godina starom svetištu u Kini pronađeni fragmenti kostiju

U 1000 godina staroj pećini u Kini pronađen je zlatni kovčežić koji bi mogao da predstavlja jedno od najvećih otkrića u istoriji arheologije.

Tim arheologa pronašao je u Nanjingu 2010. godine. fragmente kostiju koji bi mogli da pripadaju Budi – putujućem učitelju, mudracu i osnivaču budizma.

Fragmenti kosti koji se nalaze u malom zlatnom kovčegu (na slici) mogu pripadati Siddhartha Gautama čije učenje je postalo temelj budizma

Arheolozi su u pećini pronašli hram, ispod kojeg se nalazila kripta. U kripti je pronađen veliki kameni kovčeg koji je sadržao ‘stupu’, ukrašeni oltar namijenjen meditaciji.

Riječ je o intarziranom objektu visine 117 centimetara i širine 45 centimetara, načinjenom od sandalovine, zlata i srebra, u kojem su pronađene kosti budističkih svetaca.

Ukrašeni oltar namijenjen meditaciji Stupa

Oltar krasi natpis u kojem se navodi ime njegovog ktitora i graditelja, a nabrojana su i imena svetaca čiji su ostaci bili smješteni u kovčeg.

U oltaru je pronađen srebrni kovčeg dužine 20 centimetara, u koji je bio smešten još manji, zlatan kovčežić, nešto kraći od 8 centimetara. On je sadržao dio lobanje, za koju se pretpostavlja da pripada Budi.

Srebrni kovčeg koji je pronađen u oltaru

Kako je kovčeg u kovčegu bio zaključan u oltaru, a oltar zaključan u kameni kovčeg u krpiti pod hramom, naučnici ističu da je pronađeni sadržaj imao izuzetan značaj za monahe jer su uložili naročit trud u to da relikvije budu sačuvane.

Natpis priča priču o tome na koji način je kost Budine lobanje dospjela u zlatni kovčežić.

Prema predanju muškarca zvanog Deming, Budino tijelo kremirano je na rijeci Hiranavati, a posmrtne ostatke tadašnji kralj podijelio je na hiljade dijelova, od kojih je 19 odneseno u Kinu. Jedan od tih 19 dijelova upravo bi trebalo da bude parče lobanje koja je pronađena u kovčežiću.

Relikvije su u prošlosti zbog ratnih sukoba premještane nekoliko puta, sve dok car Chenchong u 11. vijeku nije sagradio hram u kojem su provele narednih 1000 godina.

Kosti su po otkrivanju premještene u lokalni hram, gdje se nalaze i danas.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Kineske kulturne relikvije.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti