Apple predstavio vodootporni iPhone 7: Novi dizajn, bolja kamera, bežične slušalice …

Pred oko 7.000 gledalaca u areni Bill Graham Civic Auditorium u San Franciscu čelništvo najpoznatijeg proizvođača kompjuterskih uređaja na svijetu predstavilo je novu verziju svog najvažnijeg proizvoda.

Appleov CEO Tim Cook je prvo predstavio inovacije u Apple Musicu koji broji više od 17 miliona korisnika. Predstavljen je novi dizajn i, kako Cook kaže, jedinstven sadržaj. Saopšten je i nevjerovatan podatak da su Appleove aplikacije do sada skinute čak 140 milijardi puta. Apple se pohvalio dvostruko većim prihodom kroz aplikacije od svog najbližeg konkurenta, kao i rastom popularnosti aplikacija sa AppStorea od 106 posto.

iphone2

Naravno, Cook je prvo predstavio novi operativni sistem – iOS 10 i njegovu važnu opciju HomeKit koja služi za upravljanje kućnim aparatima. Sam iPhone je najprodavaniji predmet na svijetu kojeg koristi više od milijardu osoba na planeti.

iPhone 7 je, tvrdi Cook, najbolji telefon kojeg je kompanija ikada kreirala, a koji je sada otporan na vodu kroz IP67 standard. Dolazi u dvije verzije, a napredna nosi dodatak Plus.

Kamera

Prva karakteristika novog pametnog telefona jeste bolja kamera, odnosno bolje kamere i bolji optički stabilizator. Kamera posjeduje sočivo aparature f1.8, 12 megapiksela, brža je za 60 posto i koristi 30 posto manje energije.

LED i kamera će od sada kreirati puno bolje fotografije u vještačkom osvjetljenju, a iPhone 7 imat će dvostruka sočiva što će kreirati još bolje fotografije uz 10x optički zoom i efekat dubine.

iphone3
Displej
Displej Retina HD je 25 posto svjetliji od prethodnika, sadrži color management, Wide Color Capture i naravno – 3D Touch. Sveukupno, novi displej će korisniku pokloniti do sada najbogatije boje na iPhoneu.ZvukiPhone 7 i iPhone 7 plus obogaćeni su stereo zvučnicima koji su dvostruko bolji od prethodnika. Predstavljeni je novi ulaz za slušalice i to je sada definitivno – 3,5 milimetarski ulaz više ne postoji i zamijenio ga je klasični Appleov Lightning.U kutiji novih uređaja naći će se nove slušalice te adapter za prilagodbu slušalica sa 3,5 milimetarskim džekom.

Razlog uklanjanja je višestruki, a posebno se izdvaja wireless tehnologija kroz koju Apple želi fokusirati pristup audio sadržajima.

AirPods

I ovo je, čini se, pravi razlog uklanjanja 3,5 milimetarskog ulaza – bežične slušalice. Iako bežične slušalice nisu novost, pokazalo se da je izuzetno teško ukombinovati wireless tehnologiju sa uređajem koji dolazi u dva odvojena entiteta. Apple tvrdi da je riješio taj problem.

Rješenje je posebni W1 čip, a baterija će trajati do pet sati korištenja. AirPods će se moći upariti i sa Apple Watchom. Kupuju se posebno i koštat će 159 dolara.
iphone4
Performanse
Uređaje će pokretati procesor A10 Fusion – riječ je o 64-bitnom četverojezgrenom čipu koji je 120 puta brži od originalnog iPhonea i dvostruko brži od procesora A8.Novi grafički čip brži je 240 puta od originalnog iPhonea i predstavlja najbrži grafički procesor na nekom pametnom telefonu.BaterijaApple tvrdi da iPhone 7 i iPhone 7 Plus imaju najdugotrajniju bateriju u porodici. Naime, inžinjeri su uspjeli obezbijediti dodatna dva sata energije u odnosu na iPhone 6S.

Najmanja cijena novog uređaja bit će 649 dolara, a bit će dostupna u tri varijante zavisno od količine interne memorije – 32 GB, 128 GB i 256 GB (iPhone 7 i iPhone 7 Plus). Narudžbe će se početi primati 9. septembra, a na policama će se naći 16. septembra. Novi iOS 10 dolazi 13. septembra.

Izvor: klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti