AKO SE NE OPAMETIMO: Čeka nas epidemija koja će pobiti više od 300 miliona ljudi

Stvar je naprosto statistike, a događaj – smatraju naučnici – možemo očekivati između 2040. i 2060. godine

Otkako su evoluirali prvi čovjekovi preci, čovječanstvom su uvijek, a to znači milionima godina, harale razne pošasti. A čak i najbolje metode zaustavljanja nekih od njih u najboljim su slučajevima predstavljale tek “postavljanje zakrpe”. Takvo stanje globalnog zdravstvenog odnosno medicinskog odgovora predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim je objasnio kao posljedicu ciklusa u kojima čovječanstvo reagira ovako: “Panika, nebriga, panika, nebriga …” Economist citira medicinskog stručnjaka Jonathana Quicka prema čijoj knjizi “Kraj epidemije” to uopšte ne mora biti tako. Nije riječ o bilo kome. Quick je prekaljeni veteran borbe u javnom zdravstvu, radio je u više od 70 država svijeta kao i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Stručnjaci predviđaju da je samo statističko pitanje da čovječanstvu u sljedećih između 20 i 40 godina prijeti globalna epidemija koja bi u kratkom vremenu pobila 300 miliona ljudi.

O kolikom broju žrtava je riječ pokazuju ilustrativne neke druge situacije iz pradavne i najnovije istorije. Tih 300 miliona ljudi, pobile su npr. velike boginje još od mlađeg kamenog doba, prije 12.000 godina, kad su se prvi put pojavile pa sve do danas. Ili, 300 miliona ljudi je otprilike šest puta više nego što je na cijelom svijetu od svih uzroka – starosti, ratova, bolesti, pri porodu, pri prometnim nesrećama, nesrećama uopšte – pomrlo i izginulo tokom cijele 1990. godine. O kojem bi patogenu tada mogla biti riječ koji bi, kako predviđaju, trebao uzdrmati čovječanstvo između 2040. i 2060. godine, niko se ne usuđuje tvrditi. Niko ozbiljan.

Ono što se može pretpostaviti jeste da neke od najboljih izgleda imaju virusi koji bi na čovjeka mogli prijeći s ptica ili sa sisara, kao i neki virus koji još nije mutirao iz nekog od postojećih oblika. Podjednako su zastrašujući i visoka smrtnost i lakoća širenja pojedinih virusnih sojeva među ljudima. Srećom pa virusi koji se kod jednih organizama pokazuju kao izvrsni, kod drugih ispadaju jako slabi. Problem je u tome što se mutacije kod njih mogu dogoditi u trenu i odjednom, ako se čovjek približi životinji u zatočeništvu ili u divljini naprosto u pogrešnom trenutku, životinjski virus može postati ljudski. “Najpopularniji” predvodnik globalnih pandemija je virus gripe. On je u stanju mutirati tako brzo da se vakcine protiv njega moraju obnavljati svake godine.

Doktoru Quicku izvjesni je obavještajni stručnjak svojevremeno objasnio da nije pitanje “hoće li” nego “kada će” doći dan u kojem će bioteroristi napasti smrtonosnim sporama antraksa ili virusima poput velikih boginja. Upute za biološko oružje već su pronađene u laptopima nekih ISIL-ovaca, a poznato je i da je al Kaida ciljano regrutovala “braću s diplomama iz mikrobiologije i hemije”. Vrste najopasnijih, najjezivijih mikgroorganizama na svijetu strogo se čuvaju u ultra-osiguranim laboratorijima. Bilo bi, međutim, krajnje naivno vjerovati da su svi oni apsolutno otporni na namjernu zlopotrebu radnika ili na nesretne slučajeve.

Epidemije su jeziva stvar, nikad sa sretnim završetkom, jer na završetku se uvijek nalazi posljednja osoba koja je umrla. Recimo.

To je iskusila TIME-ova osoba godine kojom je taj list proslavio sve borce protiv ebole. Bila je riječ liberijskoj medicinskoj sestri Salome Karwah koju su ostavili da u mre usred epidemije i usred poroda iz straha da bi ih mogla zaraziti ebolom. No, ispalo je da je ona ebolu preživjela i da je postala imuna. I tome slično. Na kraju se dolazi do matematike, manje cinično rečeno do finansija.

SAD godišnje troši 1600 milijardi dolara na vojsku. Svaki dolar potrošen na preventivu u zdravstvu, pak, donosi uštedu između tri i 10 dolara poslije. Univerzalna vakcina protiv grupe uštedjela bi npr. neophodno istraživanje nove vakcine svake goodine. A opet, u SAD-u i u WHO-u odjeli koji stoje spremni protiv epidemija prvi su na udaru kad neko odluči kresati izdatke za zdravstvo.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti