5 karakteristika bez kojih ne kupujte smartphone u 2016

Planirate li ove godine kupiti neki pametan telefon i ne radi li se baš o najjeftinijem pametnom telefonu, trebao bi imati svakako pet karakteristika sa kojima možete reći da ste kupili uređaj koji prati trendove 2016. godine u mobilnom segmentu.

Aluminij je IN – plastika OUT

Aluminij i nehrđajući čelik obrađeni CNC strojevima su trenutno IN za izradu kućišta pametnih telefona. Ovi materijali ostavljaju utisak čvrstoće, fine izrade i mogu povećati faktor sigurnosti uređaja. Ako vam se ne sviđa osjećaj metala u dodiru s kožom, onda barem nabavite uređaj koji ima metalni okvir.

smart2

Uski okvir oko displeja

Danas proizvođači pametnih telefona mogu ako žele i malo su kreativni osmisliti vrlo uske okvire oko displeja. Takav okvir povećava vizualni doživljaj u smislu estetike. Složit ćemo se svi da naš pametan telefon mora biti i lijep  Sve popularniji postaju zakrivljeni displeji, ali ako nemate novaca da kupite takav model, onda neka barem ima 2,5 D zakrivljen displej na prednjoj strani.

ID senzor otiska prstiju – relativno sigurna i praktična značajka

Od pojave iPhone 5s u septembru 2013. godine, prvog modela s integrisanim skenerom prepoznavanja otiska prsta i s obzirom na činjenicu da Apple ima snažan uticaj na druge proizvođače, danas se biometrijski senzor može se pronaći na gotovo svim modelima. Proizvođači uređaja obično ih implementiraju u Home tipku, poleđinu kućišta ili bočno.

Tehnike i načini za skeniranje otiska prsta, odnosno papilarnih linija na jagodici, razlikuju se od proizvođača do proizvođača uređaja. Jedna stvar zajednička svim rješenjima je način kalibracije kroz softverske postavke u nekoliko koraka.

Touch ID stvara matematički prikaz otiska i uspoređuje ga s prijavljenim kako bi ih upario i potom se otključao uređaj, potvrdila autentifikacija za novčane transakcije ili pokrenule neke druge akcije.

smart4

Brzo punjenje baterije

Razvoj hardvera luduje, ali razvoj tehnologija baterija ne prati tu brzinu. No, dobili smo barem mogućnosti brzog punjenja čija neophodnost dolazi do izražaja na kraju dana ili kasnim satima dok se spremamo na izlazak. Trenutno na tržištu ima više mainstream tehnologija brzog punjenja i svakako kupujete li novi uređaj trebao bi imati tu korisnu mogućnost.

smart5

Hardverska konfiguracija – od viška glava ne boli

1080p danas je standardna rezolucija displeja, 2K je dobro došla, a 4K je samo za geekove i one koji namjeravaju uroniti u svijet virtualne stvarnosti. Iako je 2 GB radne memorije za prosječnog korisnika dovoljno, 3 GB ili 4 GB RAM-a bilo bi poželjnije. No, uređaje ispod 16 GB interne memorije ne bi trebali uopšte razmatrati za kupovinu naročito ako nema podrške za rad microSD kartice.

Izvor: preporucamo.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti