5 istorijskih znamenitosti koje su devastirane tokom nedavnih ratova na Bliskom Istoku

Osim ljudskih žrtava, brojni sukobi na Bliskom Istoku, kolijevci ljudske civilizacije, nanijeli su veliku i nenadoknadivu štetu tamošnjim arheološkim spomenicima.

Izdvojili smo pet notornih slučajeva takve destrukcije koji su se dogodili tokom proteklih 15 godina.  

Budine statue u Bamiyanu

U nišama u dolini Bamiyan u Afganistanu nekada su stajale dvije najveće uspravne statue Bude na svijetu, visine 55 i 38 metara. Bile su stare najmanje 1500 godina te su činile dio kompleksa budističkih vjerskih objekata u spomenutoj dolini. Statue su 2001. demolirali talibani koji su tada zavladali Afganistanom.

Pljačka arheoloških nalazišta i muzeja u Iraku

Prilikom invazije snaga Koalicije predvođene SAD-om na Irak 2003. nije stvoren adekvatan plan o zaštiti neprocjenjive arheološke baštine države na čijoj se teritoriji nalaze ostaci nekih od najstarijih civilizacija u ljudskoj istoriji. Procjenjuje se da je samo do kraja 2005. ukradeno između 400.000 i 600.000 istorijskih artefakata.

 Krak des Chevaliers

Jedna od najvećih krstaških utvrda u Svetoj Zemlji i jedna od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrda uopšte nalazi se na granici Sirije i Jordana. Tokom Sirijskog građanskog rata utvrdu su zaposjele pobunjeničke snage. Vladine su snage izvele nekoliko artiljerijskih i vazdušnih napada na dvorac. U martu 2014. dvorac su zauzele vladine snage. Tačan opseg razaranja još uvijek nije poznat.

Grad Nimrud

Prijestolnica asirskog kralja Ašurnasirpala II. (9. st. p.n.e.) nalazi se na području današnjeg Iraka. Kraljeva palača bila je ukrašena velikim reljefima od kamena i slonovače koji prikazuju kralja u borbi, tokom lova i za vrijeme vjerskih obreda. Arheolozi su istražili samo mali dio ruševina grada. Pobornici tzv. Islamske Države Iraka i Sirije su 2015. koristeći se buldožerima i dinamitom devastirali velik dio grada.

Hramovi u Palmiri

Antički grad Palmira u današnjoj središnjoj Siriji dom je mnogih drevnih hramova s karakterističnim stubovima. Izgradili su ih Kanaanci, narod koji se često spominje u Bibliji i koji se smatra istovjetan Feničanima. Mnogi od njih takođe su pali kao žrtve fanatičnih pripadnika Islamske države.

Boris Blažina

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti