100 KILOMETARA OD BALKANA LEŽE ATOMSKE BOMBE: Tajne lokacije američkog nuklearnog oružja u Evropi slučajno objavljene od strane NATO odbora

Neugodan gaf je ozbiljno ugrozio sigurnost i spremnost NATO-a za odbranu nakon što je javni dokument nenamjerno otkrio previše

Tijelo podružnice NATO-a pod nazivom ‘Odbor za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO-a’ objavilo je nacrt izvještaja pod nazivom “Nova era nuklearnog suzbijanja: Modernizacija, kontrola naoružanja i srodne nuklearne sile” koju je posebno napisao kanadski senator.

U nevjerovatnom slučaju ‘curenja’ informacija, dokument je zapravo identifikovao evropske lokacije na kojima Amerika drži atomske bombe širom Evrope, što se smatra visoko povjerljivim informacijama.

Iako je navedena informacija koja je procurila brzo izbrisana od strane funkcionera NATO-a, belgijski list De Morgen je uočio tu grešku, nakon čega je njihov izvještaj postao viralan na interentu.

Belgijski naslov u listu De Morgen glasio je: “Konačno crno na bijelo: U Belgiji ima američkog nuklearnog oružja.”

Dokumentom su otkrivene tajne informacije koje se odnose na lokacije oko 150 američkih atomskih bombi u različitim bazama u Evropi, “posebno gravitacijske bombe B61”.

Izvještaj identifikovan u odjeljku pod nazivom “Nuklearni položaj NATO-a”, koji je potom ponovo objavio De Morgen o tajnim podacima je glasilo:

“Ove atomske bombe su pohranjene u šest američkih i evropskih baza – Kleine Brogel u Belgiji, Buchel u Njemačkoj, Aviano i Ghedi-Torre u Italiji, Volkel u Holandiji i Incirlik u Turskoj.”

Pročišćena verzija konačnog izdanja dokumenta ponovno je objavljena a informacije o mjestima američkog nuklearnog oružja su izbrisane.

Zanimljivo je da Italija ima najveću zalihu američkih atomskih bombi – negdje između 60 i 70 – s Turskom i Njemačkom koje takođe imaju veliku količinu, što je zabrinjavajuće u slučaju Turske zbog povećanih napetosti zbog ruskog sporazuma vezanog za raketni sistem S-400.

Takav opsežni američki nuklearni arsenal na evropskom tlu ostatak je i nastavak istorijske izgradnje Hladnog rata, kada je Washington bio usmjeren u borbu protiv sovjetske ekspanzije u Evropi, što je takođe omogućilo saveznicima SAD-a da proizvode svoje vlastite nuklearne bombe.

Prema službenoj izjavi NATO-a u Washington Postu, dokument nije nastao u samom NATO-u, nego u parlamentarnoj skupštini saveza, posebno jednom od osnivača saveza, Kanade.

U saopštenju NATO-a Postu je objavljeno: “Mi ne komentarišemo detalje lokacije atomskog oružja NATO-a.”

Izvor: novi-svjetski-poredak.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti